Перевірка лічильника на воду

Оплата комунальних послуг, в тому числі холодного і гарячого водопостачання, — обов’язок власників житлових приміщень в багатоквартирних будинках. Установка лічильників споживання води регламентована законодавством. Обов’язок зі встановлення приладів обліку покладено на керуючу організацію або ТСЖ (Товариство власників житла). У громадян, чиї квартири оснащені такими приладами, виникає питання, хто повинен перевіряти лічильники води в квартирі і за чий рахунок проводиться ця перевірка. А якщо вас цiкавить повірка лічільників без демонтажу, ось сайт poverka.org.ua. 

підключення установки

Поняття і мета перевірки лічильника на воду

Повірка лічильника — регламентована законодавством процедура, за результатами якої складається акт. Цей документ встановлює або скасовує право подальшого використання водоміра.

Прилад обліку витрати рідини — складна технічна конструкція. Згодом його елементи зношуються, через що лічильник дає неточні показання.

У періодичній повірці зацікавлений і сам власник, адже прилад може не тільки помилково занижувати показники, а й завищувати їх.

Первісну перевірку пристрій проходить на заводі-виробнику. Відмітка про це робиться в технічному паспорті. У ньому ж прописується, коли слід провести повторну перевірку.

За погодженням з Державною метрологічною службою виробник лічильників встановлює гарантований міжповірочний інтервал, протягом якого показання приладу можуть вважатися достовірними.

Норми законодавства про повірку

В Ухвалі від 24.10.12 , яке виніс Верховний Суд про повірку приладів обліку електроенергії, лічильників води та інших вимірювальних пристроїв, роз’яснено, що їх зобов’язані проводити тільки юридичні особи та індивідуальні підприємці.

Однак приватні особи, в чиїх квартирах встановлені такі прилади, теж повинні розповідати про свої лічильники через проміжки часу, зазначені в техдокументації. В іншому випадку коректність відображених даних не гарантує навіть виробник пристрою.

За цей час виходить за розумні межі допустима похибка вимірювань і споживачеві варто визначити, чи все в порядку з його вимірювальним пристроєм.

Згідно з положеннями п. 59 Постанови № 354, у разі пропуску строків повірки споживач не може оплачувати холодну і гарячу воду за показниками приладів обліку.

Хоча законодавчо встановлено, хто має право перевіряти лічильники води в квартирі, керуючі компанії (КК) стежать за дотриманням термінів повірки.

Починаючи з 1-го числа місяця, наступного за тим, в якому передбачалося проведення повірки, нарахування будуть здійснюватися:

  • виходячи з середньорозрахунковим показань лічильників за останні 6 місяців — протягом перших трьох місяців;
  • за нормативом — з 1 числа 4-го місяця.

Тому КК, посилаючись на зазначені нормативні акти, а також на закон про ЖКГ в 2020 році, як і раніше, наполягають на перевірці лічильників водоспоживання.

Терміни служби водомірів і їх заміни

Після монтажу приладів обліку витрати гарячої і холодної води і постановки їх на облік споживач якийсь час може не турбуватися про справність пристроїв і точності відображаються ними даних.

Після закінчення терміну, зазначеного в технічному паспорті (для лічильника на холодну воду — 6 років, на гарячу — 4 роки), буде потрібно метрологічна експертиза, яка визначить, чи справний прилад.

У деяких випадках пристрої не допрацьовують до термінів повірки, встановлених виробником, і їх доводиться замінювати на нові. До причин, що впливає на передчасний вихід приладів з ладу, відноситься:

  • нестабільний тиск;
  • якість води. Пристрій, який постійно контактує з водопровідною водою низької якості, може вийти з ладу вже через 2 роки.